Chcete ušetřit na nákladech za topení?

Odborný článek – Tipy, kde a jak šetřit na nákladech za topení
Brno, 4.3.2015
Laurens Czech Republic spol., s r.o.
T. 539 030 836 | marketing-cs@laurensint.com

Chcete ušetřit na nákladech za topení?

Přinášíme Vám pár jednoduchých rad na to, jak ušetřit náklady za topení v bytě levným, nenáročným způsobem bez nutnosti měnit celé stavební prvky. Nemůžete si dovolit nová okna nebo dveře a přesto chcete ušetřit na nákladech za topení? Stanovme si hlavními příčiny vysokých nákladů na topení! Z našeho pohledu jsou to především:

Úspora
Příčina
> 20%
Nesprávné nastavení teplot dle užívání jednotlivých místností
> 10%
Netěsné rámy oken a dveří
> 5%
Vysoká vlhkost vzduchu v místnosti
Nesprávné větrání místnosti
Tenké stěny za radiátory

Nesprávné nastavení teplot dle užívání jednotlivých místností

Až 20% za energie resp. náklady za topení lze ušetřit optimálním nastavením topení na základě skutečného užívání domácnosti. To lze řešit od inteligentních systémů řízení domácností přes automatickými regulační systémy teplot až po automaticky regulovatelné a programovatelné termohlavice. Pokud vyloučíme neustále obíhání radiátorů a provádění nastavení každé termohlavice je poslední jmenované řešení z hlediska vstupní investice nelevnějším řešením, jak docílit výrazné úspory nákladů za topení bez ohledu na systém vytápění. Program teplot lze nastavit na PC prostřednictvím dodávaného software přes USB stick přímo do termohlavic, které jednoduše vyměníte na radiátorech. Napájení je zpravidla zajišťováno bateriemi, které vydrží 1-2 sezóny. Dle zkušeností se programování teplot dělí na čtyři hlavní skupiny
  • Přítomnost v bytě 18-20°C
  • Nepřítomnost v bytě 14-16°C
  • Koupelna (ráno a večer) 22-24°C
  • Teplota v noci při spaní 16-18°C
Platí pravidlo 1:3, tj. o 1°C méně ušetříme cca. 3% na nákladech za topení. V domácnostech, kde jsou 2-3 osoby 60-70% času mimo domov docílíme programem snižujícím teplotu v bytě na noc a v době nepřítomnosti skutečně výrazných úspor za topení. 

Netěsné rámy oken a dveří

Prověřte stav a kvalitu těsnění v oknech a dveřích. U starších oken, kde je nevyšší únik tepla doporučujeme používat gumová těsnění kolem celého obvodu křídla ve tvaru písmene „P“, která optimálně těsní a díky materiálu – guma - vydrží až 2-3x déle jako běžné pěnové těsnění. Před nalepením těsnění je zapotřebí důkladně očistit celou plochu od zbytků lepidel ze starého těsnění a dodržení montážního postupu dle návodu výrobce. Relativně nízká investice do tohoto opatření je velkým krokem pro začátek dlouhodobých úspor energie.

U dveří je nejčastějším problémem únik tepla po obvodu a pod prahem dveří. Proto doporučujeme používat kromě obvodového těsnění (podobně jako u oken) prahové těsnící kartáče které se nalepí nebo přišroubují zespodu na dveřní výplň tak aby utěsnily mezeru mezi prahem a spodní hranou dveří.

Díky utěsnění stávajících oken a dveří tímto finančně nenáročným způsobem můžete v průměru dosáhnout až 5-7% úspory celkových ročních nákladů.

Vysoká vlhkost vzduchu

Vysoká vlhkost vzduchu je především v koupelně jedna ze zásadních příčin plýtvání teplem. Optimální vlhkost vzduchu se pohybuje v rozmezí 35-60%, což je v koupelnách samozřejmě pravidelně překračováno. Zvýšená vlhkost způsobuje, že máme pocit chladu i přes to, že je v koupelně zpravidla vyšší teplota než v ostatních místnostech. To nás nutí k tomu otočit kohoutkem radiátoru naplno, abychom si řádně ke koupeli „přitopili“.  Korm toho vytváří vlhkost navíc perfektní prostředí pro tvorbu plísní.  Snížením vlhkosti na o 5% např. na 55% umožní snížit teplotu v místnosti o 1°C což představuje cca. 3% snížení nákladů. Snížením vlhkosti vzduchu v místnosti lze docílit odvlhčovačem vzduchu, který i přes spotřebu elektrické energie během „odvlhčování“ dokáže uspořit 3-5% energie a navíc zamezuje snižováním vlhkosti v místnosti tvorbě plísní.

Nesprávné větrání místnosti

Máte stále otevřené okno na ventilaci? Vypněte radiátor. Při tomto způsobu trvalého větrání topíte jen „ven z oken“. Doporučujeme větrat intenzivně otevřením okna dokořán. Předem zastavte topení uzavřením termohlavice, vyvětrejte a opět uveďte radiátory do provozu. Intenzivním větráním zajistíte nejen častěji za den čerstvý vzduch v místnosti ale tímto jednoduchým opatřením snížíte roční spotřebu energie o 3-5%. Radiátory nezakrývejte ať je ohřev vzduchu co nejefektivnější a nejrychlejší. Čím více překážek nebo omezení při ohřevu radiátoru připravíte tím více můžete očekávat spotřeby.

Tenké stěny za radiátory

Odrazové polystyrenové desky za radiátorem dokáží přinést úsporu 2-3%. Zde je důležité zvážit aplikaci těchto desek a při instalaci dbát na to, aby mezi deskou a stěnou nevznikaly po nalepení vzduchové kapsy ve kterých se může kondenzovat díky tepelnému mostu vlhkost a následně tvořit plíseň. Tzn. Celoplošně lepit a dbát na to aby se při lepení desky nezlomily nebo nepoškodily. Proto doporučujeme pouze pokud je zeď za radiátorem opravdu tenká a netěsná.

Laurens Czech Republic spol., s r.o.

T. 539 030 836 | E. marketing-cs@laurensint.com

Komentáře

  1. Asi nikdo nechce za topení platit víc než musí. My topíme v krbových kamnech, protože je topení dřevem nejlevnější, ale stejně jsme protopili dost. Vloni v zimě jsme zjistili, že nám domů táhne a to už asi delší dobu. Jen vloni už to bylo opravdu dost cítit. Manžel proto hned koupil nové těsnění a všechna okna přetěsnil, takže nám už z domu teplíčko nikam neutíká.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

Hlavní příčiny nepříjemných zvuků, které mohou při topení vydávat radiátory

Jaký je rozdíl mezi jednotrubkovým a dvoutrubkovým systémem?

Jak spočítat výkon radiátorů?

Co znamená vstupní a výstupní teplota otopné soustavy u radiátoru?

Typy připojení radiátorů: Nejběžnější způsoby připojení otopných těles (radiátorů)