Seminář Interiéry 2000 na téma Teplo a design


Článek – Teplo a design - p
řednáška firmy Laurens na semináři Interiéry 2000
VOŠ Volyně, 26.10.2015 (http://www.interiery2000.cz/ohlednuti-2015)
Laurens Czech Republic spol., s r.o., Ing. Milan Ondrášek

T. 539 030 836 | marketing-cs@laurensint.com

Tímto článkem a prezentací, kterou si můžete prohlédnout na konci této stránky, bych chtěl přispět ke zvýšení zájmu odborné veřejnosti o designové radiátory v České republice a přiblížit aktuální trendy v tomto stavebně-architektonickém oboru.

S pojmem „designový radiátor“ se setkáváme v dnešní době čím dál častěji. Za jeden z hlavních důvodů tohoto vzrůstajícího trendu považuji především vzrůstající kupní sílu a zájem stavebníků o stylové a funkční bydlení. Zásluhu na tomto trendu měla paradoxně i krize ve stavebnictví, protože klasické deskové radiátory používané do velkých projektů se přestaly dodávat v takovém množství jako před lety a výrobci se začali zaměřovat na drobnější projekty rekonstrukcí a úprav rodinného bydlení, ve kterých zákazník většinou z důvodu „zvelebování“ vlastního bydlení stále častěji požaduje řešit i design radiátorů.

Designové radiátory lze při současných technologických možnostech vyrábět z nejrůznějších kovů i materiálů.

Nejběžnější je při výrobě použití klasických ocelových nebo nerezových profilů. Nabídka profilů na trhu je široká avšak při navrhování radiátorů jsou častým problémem omezené možnosti při jejich zpracování. Významní designéři z oboru radiátorů hledají často inspiraci v nejrůznějších geometrických, organických nebo vesmírných tvarech. Otopné plastiky, futuristické tvary nebo unikátní otopné solitéry lze navrhovat daleko lépe z materiálů jako je hliník, dřevo, umělý kámen, beton, sklo a nebo i klasická stará šedá litina.

Krom neobvyklého vzhledu nabízejí designové radiátory zpravidla nějaké funkčními doplňky navíc. Mezi ty běžnější patří nejrůznější madla a háčky, zrcadla. Moderní a technologicky inovativní jsou pak radiátory se zadním osvětlením LED, přídavnou ventilací pro zvýšení výkonu nebo s vodě odolnými reproduktory.

Při výběru designových radiátorů doporučuji, aby se zákazníci obraceli na specialisty, kterých je v tomto oboru oproti výrobcům radiátorů jako šafránu. Firma Laurens je jednou z mála odborných firem, která se specializuje na prodej, návrh i následnou výrobu designových radiátorů. Působí na trzích v Evropě – především potom v Česku, na Slovensku, Německu a zemích BeNeLuxu. Obdobně specializované jsou potom i v Polsku, Velké Británii, Dánsku a Holandsku. Tyto specializované firmy nejsou velkoobchody s topením nebo sanitární technikou. Jejich úzká specializace a přehled jsou obrovskou výhodu pro zákazníka a dokáží mu nabídnout krom předem selektovaných radiátorů od prověřených výrobců také velmi důležitý doplňující sortiment, který dotváří již výše zmiňovaný celkový design. Především pak jde o nabídku ventilů a další služby jako je možnost rozměrových úprav nebo široká nabídka barev a speciálních povrchových úprav, prezentace radiátorů ve studiích atp.

Laurens nabízí v České republice klientům k designovým radiátorům špičkový servis „na klíč“ prostřednictvím vlastní originální sítě Radiátorových studií v Praze, Brně a na Slovensku v Senci u Bratislavy. Z hlediska sortimentu otopných těles pak lze říci, že se firma zaměřuje spíše na nadčasový design a klasický - časem prověřený - design radiátorů, které lze instalovat do celého domu. Hlavním cílem je poskytovat ucelené a stylově odladěné produktové řady designových radiátorů jak pro moderní tak i pro historické (rustikální) resp. retro interiéry. Firma klade důraz na exkluzivitu, luxusní vzhled a kvalitu zpracování a jedinečné povrchové úpravy, tak aby designové radiátory na zdi vždy vytvořily prvek, který bude každá návštěva obdivovat. Záměrem je naopak to, aby byl designový radiátor svým tvarem i barvou funkční součástí celkového stylu interiéru.

Designový radiátor sám o sobě není to co dokonale padne do interiéru a topí. K tomu, aby odrážel klientovi potřeby a styl je zapotřebí klientům naslouchat a přizpůsobit se jeho potřebám a přáním. Může-li zákazník designové radiátory předem vidět, přesvědčit se o jejich kvalitách, dovědět se o nedostatcích nebo technologických úskalích resp. konstrukčních limitech je obrovskou výhodou pro něj samotného. Hlavně však může osobně konzultovat svoje vlastní potřeby a požadavky na vytápění interiéru s odborným pracovníkem studia nebo bytovým architektem, který dokáže vyřešit celou problematiku od návrhu až po autorský dozor komplexně.

Pouze takto lze docílit toho, aby se designový radiátor stal opravdu designovým radiátorem a dokázal přenést vkus a osobnost klienta do interiéru tak, aby klient vnímal daný prostor jako součást sebe sama.

Ing. Milan Ondrášek



Komentáře

  1. My jsme využili dotace na tepelná čerpadla, o kterých jsem se náhodou dozvěděli na těchto stránkách . Vybírali jsme si tam tepelné čerpadlo, a když jsem projížděl jednotlivé kategorie, tak jsem narazil na možnost dotace, tak jsme ji pak využili a docela dost jsme díky tomu ušetřili, což člověka potěší :-) .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

Hlavní příčiny nepříjemných zvuků, které mohou při topení vydávat radiátory

Jaký je rozdíl mezi jednotrubkovým a dvoutrubkovým systémem?

Jak spočítat výkon radiátorů?

Co znamená vstupní a výstupní teplota otopné soustavy u radiátoru?

Typy připojení radiátorů: Nejběžnější způsoby připojení otopných těles (radiátorů)